Статии

Home » Статии » С какво Хюман Дизайн може да ни е полезен?

С какво Хюман Дизайн може да ни е полезен?

Ще ти споделя една тайна. Родил си се, по всяка вероятност, без знанието за Хюман Дизайн. И спокойно може да си тръгнеш от този свят, отново без знанието за Хюман Дизайн.


Да си изживееш живота без тази система е естествено и нормално. При много хора (повечето) това е така и така ще бъде. И това не е фатално за тях. Нито за обществото. Нито за света. Изобщо никой няма да се засегне, ако ти не се докоснеш до тази система. Само един-единствен човек може да загуби от това. Tи!

По начало Хюман Дизайн е специфично знание и е силно ограничено. То може да стигне САМО до съвсем малък процент от хората по света. Но това не е всичко!

Това, че ти лично ще се срещнеш с Хюман Дизайн, изобщо не означава, че ще го разбереш, че ще го приложиш, че ще го заживееш и ще си доволен от резултатите. Гаранция нула. И факт – не малък процент от хората, които са се докоснали до тази система, не са разбрали в същността си какво е тя. И по-важно – не са разбрали как лично да я приложат в живота си, как да се възползват от нея, за да живеят по-добре.

И така. Ето няколко причини, поради които човек, който макар и да се е сблъскал с Хюман Дизайн, все пак не е стигнал до същността, т.е. да започне да получава реални ползи и положителни резултати от тази система в живота си.

Сложно е

Ако първият сблъсък е някоя по-тежка статия или книга, човек може лесно да бъде отблъснат от тази „неразбираема материя”. Изначално, Хюман Дизайн се поднася на специфичен професионален жаргон, звучи сложно и неразбираемо и на моменти наподобява научна литература. Тук автоматично губи една част от аудиторията си, защото просто не е хапка за всяка уста. Решението – все повече се пишат статии и книги на разбираем, достъпен език със споделени примери от ежедневието. От Humandesign.bg вече десет години превеждаме сложния език на по-лесен и достъпен – това веднага може да пробваш с безплатните източници.

Натякване

Друг нерядък феномен е когато ти натякват за този Хюман Дизайн – как задължително трябва да започнеш да го прилагаш. Как „ти не си живееш Дизайна”, затова не си щастлив и веднага трябва да се поправиш. Как е немислимо изобщо да живееш без Хюман Дизайн.

Ами, да си го кажем честно – това е дразнещо.

И най-вкусното парче торта, ако ти го врат под носа, точно когато си преял или не ти е до сладки неща, няма как да те грабне. Ако пък към това прилагат и допълнителен натиск – „Хапни, баби, за твое добро е“, вече работата си отива към пълно насилие.

Този феномен се наблюдава при току-що запалените нови фенове. Те са толкова въодушевени, че искат сега и веднага да запалят целия свят. Или малко по-лош сценарий – искат да обяснят на всеки срещнат колко погрешно живее и те, ей сега, ще му обяснят как да живее правилно.

Пфу! Не става така. Ако имаш вече такава опитност, разбирам те защо си се оттеглил от Хюман Дизайн.

Не достатъчно компетентни специалисти

Ок. Запалват те и решаваш да отделиш някакъв бюджет, и да си направиш лично разчитане на картата. Или да изкараш курс.

Не си наясно при кой точно специалист да отидеш, затова някак попадаш по случайност на някого. Отиваш, но си, меко казано, разочарован.

Или чуваш същото, което твоят приятел, който те е запалил, вече ти е разказвал и нищо ново под слънцето – всичко коментирано вече си го знаеш. Или информацията остава неразбираема – говорят ти, все едно четат учебник и ти не разбираш как казаното да го вмъкнеш в ежедневието си. Липсват примери, а сложните термини нищо не ти говорят. „Ти си мутационен лидер в потока, който манифестира емоционални кризи по стимулиращ начин, за да мутира колективното“. Я пак?!

Има и по-лош вариант, но за него може да разбереш впоследствие – казват ти неща, които НЕ са верни – консултантът е сбъркал данните при създаване на картата, обучавал се е по безплатни изказвания и видеа от YouTube, но е разбрал теорията неправилно и не е имало кой да го коригира и т.н.

Невярната информация може да е плод просто на грешна интерпретация на „специалиста”, затова при избор на ХД обучител или консултант се довери на усещането си – то няма да те подведе, за разлика от всички реклами и маркетингови техники, които те карат да си купиш нещо. Сигурно има и други сценарии, каним те да допълниш, ако имаш опит как НЕ се прави.

Решението

Ако сега прохождаш в Хюман Дизайн и си готов вече за по-сериозна стъпка – ето няколко прости правила как да си избереш правилния анализатор, ментор или преподавател.

А) Попитай за сертификат. За да стане човек сертифициран анализатор или преподавател, той минава през 3,5 годишно (сериозно) обучение и подготовка. Това донякъде гарантира, че този човек е компетентен и ако не друго, няма да даде невярна информация. А в най-добрия случай, ще даде тласък и основа, която да ти покаже как  да експериментираш със своя Дизайн.

Някои анализатори са в края на своето обучение, но все още не са получили сертификат. Изкарали са всички семестри по обучение и те също са добър вариант.

Б) Ако човекът няма сертификат, нито кара професионално обучение, но все пак са ти го препоръчали или случайно си попаднал на него и те е грабнал – попитай от колко години се занимава с Хюман Дизайн. За да има човек опит със системата, е добре да са минали поне 3,5 години откакто самият той изследва, наблюдава и прави опити да си живее Дизайна. А колкото повече години са минали, толкова по-ценно е споделянето на такъв човек.

В) Лично усещане. Каквото и да говорим, стигаме до съществен компонент при избора на специалист, който да те посвети в системата. Това е твоето лично усещане. Ако те свива от някого, това вероятно не е твоят човек. Обратно. Ако ти става радостно и си готов да се довериш на този човек – защо не, действай!

Тук можеш да намериш хората, които вече са сертифицирани или проверени лично от нас като добри ментори, с които да започнеш своя път. И тук също.

ОК, минал си лична сесия, но въпреки това резултати няма.

С всичко от прочетеното си съгласен, но някак сивото ежедневие все те завърта в своята центрофуга  – или забравяш насоките, които са ти дали, или все не успяваш да приложиш поне един от съветите, или 1001 други неща, които те отклоняват от следването на твоя Дизайн.

Спокойно! Не е проблемът в твоя телевизор. Просто повечето хора сме създадени да се развиваме с някого по пътя. Да имаме компания, с която да споделяме и взаимно да се подсещаме. Човек (или хора), с които групово да правим открития и да се развиваме. Така е по-лесно. Нещо като сугестопедичното обучение. Когато всичко около теб ти говори и подсеща, много по-лесно и приятно се учи, отколкото сам у дома с учебника.

NB! Едното не изключва друго, по-скоро се допълват.

От личен опит видях, че на мен ми е МНОГО трудно сама да си следвам Дизайна. Първо, имам много наработени навици през годините, които си ме увличат и държат в коловоза.

Второ, рядко се хващам, когато правя нещо неадекватно на същността ми – откъде произтича това всъщност. Така наречената саморефлексия. Обикновено виждам само крайния резултат и се чудя как се е стигнало до там, причините ми се губят  в мъгла и не навръзвам 2 и 200, защо така се е случило.

Трето, имам трудности да започвам нещо ново. Магаре на мост. И не е до воля, усилие или липса на мотивация. Просто трудно пали колата в началото.

Това са моите лични трудности, предполагам и при теб има – може би от друго естество.

Поради тази причина, преди седем години създадохме активна общност по Хюман Дизайн. Доколкото ми е  известно, първа и засега единствена в света.

Но не това е важното. Важното е, че това е своеобразен инкубатор, където  има много и различни хора, които са тръгнали по пътя на Хюман Дизайн, а някои сега правят своите първи крачки. Така е в пъти по-лесно!

Ами, друго си е като има хора, които също като мен в началото не вдяват за какво става дума. Успокояващо е, че не съм единствено аз „неразбиращата”. Пък вече, когато някой „стопли” и сподели, тогава съвсем става УАУ!

Създава се общо поле

Когато една група мисли заедно за нещо, поставила си е обща цел – „да разбера какво е това Хюман Дизайн и да си заживея Дизайна” (примерно) – това дава сила на всеки от участниците вътре и ефектът на осъзнаване става много по-голям. Отделно е и по-приятно когато заедно се правят открития, споделяния, прозрения и резултати.

Един печели, всички печелят

Когато някой направи лично откритие или постижение, това автоматично насърчава останалите и дава не само стимул, но и разбиране как, аджеба, да се живее този Дизайн. Когато един зададе въпрос, всички печелят, защото обикновено този въпрос вълнува и тях. Получава се едно голямо колективно съзнание, като компютри навързани в мрежа и така информацията тече много по-лесно и много по-добре се усвоява.

Нови приятелства

Късмет ли е, синхроничност ли е, все хубави и будни хора влизат в общността на Humandesign.bg. От друга страна са законите да пазим пространството чисто – да е градивно и конструктивно, да се говори истината. Дам, това не винаги е приятната част, но за мен –  една от най-ценните.

Създава се едно ядро, което дава алтернатива, че не всичко е тежко, сиво, еднообразно. Напротив! Усеща се, че да си живееш Дизайна е магия и тя се случва с лекота. В правилните обстоятелства, с правилното обкръжение.

В тази група се влиза след изкаран курс „Заживей дизайна си!“ – шест седмично преживяване, в което група от ентусиасти изследваме основите на Хюман Дизайн, декодираме своя собствен Дизайн, хващаме неработещи модели в живота, които ни саботират. Стигаме до корените на проблемите, а не само до листата и стъблото, създаваме наситено и зареждащо пространство. И донякъде рестартираме своя живот.

Последната година всичко се случва изцяло онлайн, поради променящите се обстоятелства. Това има много предимства – например, че човек може да се включи от всяка точка на света и от всяко удобно място. Курсът е входната врата – от една страна, достатъчно време от месец и половина, за да стигне новата информация до клетъчно ниво. От друга страна – стартът на експеримента, който трае цял живот, да е правилен. ❤️

Да, точно така! Хюман Дизайн е за цял живот. И с всеки месец, с всяка година, животът става все по-интересен и неочакван с помощта на това знание. В хубавия смисъл. Неочакван – с приятни изненади. Но тук е важно да отбележа, че това да знаете за своя Дизайн и това да си го живеете, са две абсолютно различни неща. Точно към това се стремим с този курс и с тази общност – знанието да превърнем в преживяване.

Ето тук е копчето в асансьора, който води към твоето ново светоусещане, ново възприятие за теб самия и те вкарва в тази необикновена общност.

И така. Да преговорим.

С или без Хюман Дизайн, едно е ясно – родил си се и рано или късно ще си тръгнеш от този свят. Без Хюман Дизайн пак ще дишаш, ще се храниш, спиш, работиш и други такива неща, които са естествени за нашия биологичен човешки цикъл.

Разликата, ако имплементираш Хюман Дизайн в живота си, е че освен биологично развитие, ще можеш да ползваш и други свои качества, вероятно към момента скрити и недооценени. Такива, които да дадат смисъл на живота ти – най-важното за теб самия, но и за хората до теб.

Цел и мисия в живота. Качество на живот, с пъти по-високо от сега. Спиране с компромисите. Спиране с всичко, което ти тежи и НЕ е твоето. Усещане, че живееш живота, за който си роден! Такова знание се дава за първи път в ръцете на човечеството, как да не се възползваме?

А кой е твоят начин да го реализираш – оставям те сам да усетиш!


Снимка на автора

За автора

Северина – организатор на събития, сърцето на общността и връзка на новите участници към света на Хюман дизайн. Автор на първата книга с истории за Хюман дизайн в света. Приветлива и динамична, с радост ще ви посрещне и въведе в общността и в знанията.