Статии

Home » Статии » Разделена дефиниция в Хюман Дизайн

Разделена дефиниция в Хюман Дизайн

Какво пише в графа дефиниция (definition) във вашата карта?

Има 5 варианта, от които само един е вашият:

Единична / Single

Разделена / Split

Тройно разделена / Triple split

Четворно разделена / Qudraple split

Без дефиниция (само при Рефлекторите)

Днес ще си поговорим за една от най-разпространените – Разделената дефиниция (или още срещана като Сплит/ Split definition).

И така, за да е обективно, ще видим тъмната и светлата страна на тази орисия.

Да започнем с „лошата новина”.

Когато сте с разделена дефиниция, у вас все едно живеят двама отделни души. Те не винаги са на едно и също мнение и често единият дърпа в едната посока, другият – в друга. Да речем – много ви се излиза някъде, ама не може да помръднете. Или друг вариант – искате да си починете, но неизвестно как пак сте се озовали навън с компания.

Звучи малко шизофренично, а?

И е точно така! Пълна шизофрения! Понякога и вие се чудите как така си мислите едно, а правите друго. Спокойно, не сте вие, това е вашият дизайн (любимото оправдание на всеки начинаещ, смиг!).

И така.

Какво друго „негативно” има в това определение? Не случайно негативно е в кавички, защото в Хюман Дизайн няма добро и лошо, а само нашата интерпретация на нещата.

Със сплит дефиницията обикновено хората се чувстват нецялостни, сякаш нещо им липсва. Когато са дълго време сами, може да не успяват нищо да свършат. Превръщат се в „зеленчук” – гледат в една точка и се чудят как да стартират даден процес.

Разделената дефиниция създава усещане, че ви трябва някой друг, за да сте пълноценни. За да сте едно цяло. Това са именно хората, които са най-върли фенове на личностното развитие. Ами представете си, вътрешно ви е едно такова „криво” и искате да го „изправите” – естествено, че ще търсите варианти за това.

Това са и най-кооперативните хора – те са във едно вечно вътрешно чакане кой сега ще се появи, за да станат отново супермени.

Има милион и един варианта за една разделеност.

Да речем – Главата и Аджната са заедно, отделени от другата част – при този човек има известна трудност да изкарва на бял свят нещата, за които си мисли, докато някой не го „свърже”.

Или вариант – Корен и Емоции заедно, отделени от другата част – при този човек бушуват вътрешно емоции, които не може да изрази. Като вряща тенджера под похлупак. И в момента, в който някой вдигне похлупака – разбирайте свърже двете части – емоцията бликва навън като водопад и може да отнесе близкостоящите по неочакван начин.

Важно е, че не всеки човек, който ви свързва, ще ви е комфортен и ще е правилния човек за вас.

Просто с някои пасвате като ключе с ключалка, с други – трудно мелите. Но това не пречи да се привързвате, просто защото усещате вътрешна цялостност покрай тях. И това е голямо поле за прехрана за всички психолози, психиатри, коучове и ментори.

Сега ще ви затрудня съвсем, като ви кажа, че съществуват ТРИ различни типа разделена дефиниция.

При едните липсва само 1 портал и това се характеризира с чувство на вина – цял живот все за всичко вие сте виновен Познато ли ви е?

При другите липсва цял канал – тогава виновен е другият. Така де, трябва да има справедливост в живота.

При третите липсва ЦЯЛ център, за да е цялостна дефиницията. Тогава сещате ли се кой е виновен? Целият свят, разбира се.

Да видим един пример: имаме семейство – мъж и жена. Имат спор и повишават тон. Мъжът е с единична дефиниция и излиза от спора “чист като сълза” – той не усеща някакъв проблем в себе си. Жената обаче е с разделена дефиниция и у нея остава „горчиво чувство”, че е прецакала нещата. Изпитва вина за случилото се и търси как да подобри нещата. В добрия случай тя се обажда на приятелка за съвет, на психолога си или записва курс по ТЕС. В лошия – потиска чувството на вина и ходи като с оголена рана – после всяка реплика по дадения спор, я уцелва като малка стреличка, която само натрива сол в раната.

Решението:

В този случай топката е В РАЗДЕЛЕНАТА дефиниция, в случая жената – да проумее, че не се е родила „виновна” или „грешна”, както ни вменяват религиите, ами просто е сплит и е тук да пусне чувството за вина от своя живот. Всякакви техники и инструменти за справяне с това са добре дошли, а с усилено експериментиране на Хюман дизайн след известно време по органичен начин това ще отпадне от живота й. Най-важното е да спрем да се отъждествяваме с това чувство, което се поражда от всеки един неуспех в отношенията.

И така. Понеже ви обещах и хубавата новина, а вече я казах, сега просто ще я синтезирам предимствата да си „Сплит”:

  1. Стремиш се към развитие – това ти е основно гориво в живота
  2. Лесно завързваш партньорства – добър екипен играч си, когато става дума за взаимоотношение 1:1
  3. Има 2 тотално различни качества у теб, които може да изразиш по неочаквано добър начин, особено когато те свържат.

Не забравяй, каквато и Хюман Дизайн карта да имаш, тя е неповторима и красива. И само въпрос на време да я отключиш и развиеш.

Хубава първа стъпка за това е КУРСЪТ ПО ХЮМАН ДИЗАЙН. Именно в Заживей дизайна си разглеждаме подробно тези дефиниция и разбираш в детайли за тях.

Приятни открития с твоята „сплитнатост”.


Снимка на автора

За автора

Северина – организатор на събития, сърцето на общността и връзка на новите участници към света на Хюман дизайн. Автор на първата книга с истории за Хюман дизайн в света. Приветлива и динамична, с радост ще ви посрещне и въведе в общността и в знанията.