Статии

Home » Статии » Профилите в Хюман дизайн

Профилите в Хюман дизайн

Макар това да не е нещо, което се изучава на първи курс, профилите са безкрайно интересни и ключови в Хюман Дизайн картата.

Профилът може да опишем като „костюм” – всичките качества там отдолу къкрят: центрове, канали, портали, но те са всичките обвити именно от профила.

Каня ви сега да направим кратък обзор на всеки от профилите един по един. Не по професионален, а по забавен начин.

И така – започваме с детето в йерархията, вечният ученик:

Профил 1/3

Тук може да разпознаете този профил основно по две характеристики. Първата е, че това са много сериозни хора – мечтата на всеки 1/3 е да бъде авторитет. Затова те изучават нещо до дъно, стават експерти, за да бъдат след това признат авторитет в очите на другите. И наистина – ако има тесни специалисти в дадена област, обикновено това са именно 1/3, защото те имат нуждата да стигат до основата на основите и да изорават дадена тема.

И тук се сблъскваме с тяхната втора половина – комичност.

Това са родените комици. Обикновено, пакет с 1/3 вървят ред неразбории и счупени предмети. Това е човекът, който без да иска бута новата ви порцеланова чаша. Който обърква документите, мейлите, обажданията. Човекът, който се спъва и пльосва по очи в най-важния момент.

И след всяко едно такова нещо, той просто вдига рамене, защото и той самият не е разбрал как точно се е случило това. Не може да му се сърдите, нали? Неговият извинителен поглед може да разкара за миг гнева ви и бързо да му простите.

Ако обичате Мистър Бийн или Джим Кери, да знаете, че и двамата са 1/3.

И така преминаваме към

Профил 2/4

Приятелски настроените отшелници. Тук отново ще видим двете лица на този профил.

Първото е, че те са много жизнерадостни натури. Имат приятел за всичко и където и да се появат, веднага завързват нови контакти. На лицето им е изписано „I’m a friendly person” (Аз съм приятелски настроен). Когато ви потрябва водопроводчик, тенекеджия, художник или бояджия – звъннете на 2/4 (може и на 4/6) и те ще изровят от мрежата си най-подходящия човек за това.

Освен такива другари, 2/4 могат да бъдат много талантливи особи: да рисуват учудващо добре, да създават нещо с ръцете си, да майсторят… И когато ги попитате: “Е, добре, как го направи?” , те обикновено отвръщат – „Ами просто така!“. На тях им идва отръки, не го мислят и затова после им е трудно да предадат умението. Вроденият талант не се обяснява, той просто се действа.

И тук стигаме до друг талант или по-правилно казано –  човекът в центъра на събитията:

Профил 3/5

3/5 са леко противоречиви хора, защото обикновено за тях казват или:

„Това са най-магнетичните хора!“ – наистина по чаровност печелят първа награда

или

„Само не ми говори за 3/5!“ – обикновено след някоя изцепка, защото 3/5 когато види контакт, ще отиде да бръкне в него, просто ей така, за експеримента.

Това са хора, които обичат звука на парите. Обожават светските изяви – общо взето купон без 3/5 не е купон. С 3/5 може да се вкарате в истинско приключение, някак си умеят добре да оплитат конците и после всички дружно с тях да са като пилета в калчища. Но когато ви се усмихнат с 24-каратова си усмивка, някак си ви обезоръжават.

За 3/5 животът е един голям експеримент и ако има нещо на света, то те задължително ще искат да го пробват. Ако сте близък с някое 3/5, приключението ви винаги е гарантирано.

И тук стигаме до:

Профил 4/6

който гледа отстрани другите профили и проучва нещата дистанционно, докато не дойде неговия ред да се включи в играта.

Ключовата дума за 4/6 е щедрият, защото този човек се раздава за своите си приятели (забележете – за своите, не за всички) и ще сподели и последната си риза с тях.

Най-голямото страдание за 4/6 е когато някой човек отпадне от живота му – това срива целия му свят, дори в контакт листата му да има други 1000+ приятели. Това става, защото 4/6 се е вложил максимално в поддържането на това приятелство. Всеки контакт за 4/6 е ключов, затова често може да го видите изтощен – ами то не е лесно да се интересуваш от всички около теб и да следиш дали всички са добре. Което 4/6 отлично умее да прави. Роден да бъде лидер в мрежата си, той влага всичките си сили в приятелите си и често остава разочарован от тях.

До първите 30 години, 4/6 се забъркват в най-големите каши (конкуренция по този въпрос им прави 6/2) и едва след 30 годишна възраст, се кротват и се уравновесяват в живота.

Ако някога 4/6 или друг от профилите закъса, човекът на когото ще звънне за помощ, обикновено е

Профил 5/1

Това е т.нар. СПАСИТЕЛ. Има ли проблем, има ли криза, има ли „ситуация извън контрол” – 5/1 подобно на Манна небесна или Супермен се явява и с магическа пръчка оправя положението.

Това както дар, така е и негова прокоба, защото да носиш очакванията и проекциите на всички около теб, не е лек товар.

5/1 има и други дарби – това е човекът, който с памук може да извади най-доброто от вас на бял свят (особено към 2/4 и 6/2). Това са хората с тежка репутация – всички говорят за тях, но малцина ги познават истински. Репутацията е и основа „валута” за 5/1 – ако той съумява да поддържа рейтинга си висок, всичко в живота му се получава. Обратно, ако допусне да се изложи и да му се разнесе славата, че е сгафил – хората са склонни да го изгорят на кладата (за сравнение, ако профил 1/3 сгафи, последствията не са толкова фрапантни – хората някак си подсъзнателно очакват, че 1/3 рано или късно пак ще сгафи).

Има едно обаяние и мистицизъм около 5/1, което кара повечето хора да въздишат по него и да виждат в него най-различни образи, нямащи общо с реалността. Но има един профил, който умее да вижда „зад маската” на 5/1 и това е:

Профил 6/2

6/2 неслучайно е последният от профилите (след него е само профил 6/3).

Той стои като на покрив и наблюдава „цирка там долу“. 6/2 вижда мащабно, вижда цялата картинка, вижда реалността както никой друг профил. Затова и е някак дистанциран от нещата – не му се забърква с всички тези „битовизми”, освен ако специално не го призоват за дадено нещо.

Ако има спор, недоразумение или нещо неясно, най-добрият съдия е именно 6/2, защото умее да вижда нещата обективно и такива, каквито са. Докато почти всички други профили малко или много гледат субективно на нещата, 6/2 вижда всичко и може справедливо да се произнесе като крайна инстанция. Но това се случва само след като се качи на покрива (след 30 годишна възраст).

За 6/2 най-характерно е, че има 3 ясно разграничими етапа от живота си, все едно живее не един, а три живота: преди 30 години, след 30 години и след 50 години.

Ако го видите в тези три отделни етапа, все едно виждате 3 различни човека и 3 различни живота.

Предизвикателството на 6/2 е как вместо лицемерен, да бъде искрен. Защото при този профил отговорността към другите е много по-голяма и значима – като най-големият брат у дома, който отговаря за всички по-малки от него.

И така – това беше краткото ни пътешествие из профилите. Статията не е научна, а популярна – с цел да покаже малка част от лицето на всеки от нас.

Ако сте профил 1/4, 2/5, 3/6, 4/1, 5/2 или 6/3 не случайно не се открихте тук. Вие сте така наречените редки или също хармонични профили и сте направени от по-друго тесто, затова заслужавате отделна статия.

Не забравяйте, че от 10 ноември започва новият курс по Хюман дизайн. Там НЯМА да си говорим за профилите, защото е информация за по-напреднали нива, а ще направим дисекция на най-важното в Хюман Дизайн, а именно: Типове, Центрове, Вътрешен авторитет, Стратегия и Дефиниция. И вече след „Заживей дизайна си!„, ще имате възможност да участвате и в курсовете за напреднали.

Чакаме ви ТУК, записванията вече текат 🙂


Снимка на автора

За автора

Северина – организатор на събития, сърцето на общността и връзка на новите участници към света на Хюман дизайн. Автор на първата книга с истории за Хюман дизайн в света. Приветлива и динамична, с радост ще ви посрещне и въведе в общността и в знанията.