Статии

Home » Статии » Детето Манифестор – какво да правим?

Детето Манифестор – какво да правим?Казвали ли сте си понякога или често: „Само моето дете ли е такова?” като под
„такова“ да влагате смисъл на „трудно“ дете.


Нека направим кратка сверка дали вашето дете е именно проблемно. Ако то е:

– Неконтролируемо
– Неозаптимо
– Саможиво
– Непредвидимо
– На моменти плашещо,

има голяма вероятност то да се е родило Манифестор. За да разберете дали това е така, може да проверите тук, дали на генерираната карта пише Манифестор.
Ако да – следващите редове са посветени на вашето дете.

Да се роди дете Манифестор не е обичайно събитие. Този тип е един от най-редките, следователно съдбата е избрала именно вас да се справите с тази бурна натура. 

Нека първо се запознаем накратко със същността на детето Манифестор.

Още с първия си дъх на този свят това дете не е като другите. То носи свободолюбив дух и голяма доза самостоятелност. Ако сте си мечтали за малко розово пухкаво бебе, което непрестанно да има нужда от вашето внимание и грижи, тук сте ударили на камък – Манифесторът е най-независимото създание и още от най-крехка детска възраст усеща силата си и може да се оправи само.

Най-важното, полезно и ценно нещо, което може да направите за своето дете като негов родител, е да не прекършите тази вродена сила. Да не режете крилата на този мощен орел, като го удряте през пръсти за всяко негово своеволие или действие.

Вашата задача като родители е да култивирате тази сила, като от една страна ѝ позволявате да се развива натурална – сами ще се убедите след време, че един Манифестор, който е оставен да се развива естествено и без санкции за своето поведение, се превръща в грандиозна сила, която никой и нищо не може да спре. За сравнение – бащата на Хитлер му е забранил като дете да се развива в творчеството, един вид е покосил неговия порив да излее темперамента си в нещо конструктивно и сами виждате какви са били резултатите от тази неправомерна санкция. Да, Хитлер е Манифестор.

От друга страна, освен да му позволите да расте с тази сила и усещане, че всичко, което реши е постижимо, имате друга главна задача към детето си – да го възпитате на социални навици, защото те са тези, които ще му осигурят хармонично развитие, без съпротива и недоволство от околните.

Базовото условие за това е да му покажете, че всичко може и всичко е възможно, след правилното действие от негова страна. Т.е. да поиска позволение.

В нашата практика сме имали случай на двегодишен Манифестор, който изведнъж изчезва от групово събиране. След паника на майката го намират излязъл на улицата, съвсем спокойно да наблюдава колите. Ето това са Манифесторите – те каквото поискат, могат да постигнат, но за да нямат главоболия след това, е нужно да поискат позволение от родителя преди да действат.

Little boy at the sea shore

Ако правилно взаимодействате със своето дете, много родители биха ви завидели, защото Манифесторът е най-самостоятелният тип. Той е оправен, не се нуждае от постоянно внимание или пък това да му измисляте непрекъснато активности (както да речем е при детето Манифестиращ генератор). Напротив, ако бъде оставено с нужната свобода, не само че само сам ще си намира занимавки, ами в един момент ще започне да ви изненадва с предложения и нови инициативи.

Ако се съобразите с тази негова специфика – да му дадете простор и свобода, а не да го слагате под капак или да се опитате да го спрете, ще имате хармонично дете, което е много спокойно и разбрано.

Обратно, ако усеща ограничения, ако среща прекалено често думичката „не” от вас, ще си имате едно гневно дете, което често има изблици на ярост. Ядосан Манифестор не е приятна гледка, а още по-малко приятен човек, с когото да се съжителства. Но има и още един момент – ако расте детето Манифестор гневно, т.нар. не-себе поведение, то като порасне ще продължи да излъчва тази ярост (и злоба) и да му е трудно да постигне своя вътрешен мир.

Още една предпоставка да внимавате като родител и думата Свобода да е на видно място във вашите ценности спрямо детето.

Хайде сега накратко да видим предимствата на това да ви се роди Манифестор:

– С него може да си говорите като със зрял човек – от глезотии няма нужда, това е едно разбрано и силно интелигентно дете.

– Това е родена СИЛА. Истинска мощ. Макар и невръстно още, да си имате Манифестор наблизо, е голямо предимство. Вероятно сами усещате на моменти, че няма невъзможни неща, когато сте заедно.

– При Манифестора няма излишни действия. Той вижда целта и вижда най-прекия път към нея. Затова с малко действия може да постига големи резултати. Отстрани това може да изглежда много впечатляващо.

– Дзен. Това състояние е вроденото за Манифестора. Да е в покой, да е в мир със себе си. Често около него може да се носи тази атмосфера – като в будистки храм.

– Магнетично-обаятелен. Когато един Манифестор заговори, особено по своя собствена инициатива, това може да е много силно усещане и с голямо влияние. Защото Манифесторът е роден именно за това – да влияе на околните и да задава нов импулс в света.

И за финал няколко лесни съвета за щастливо, мирно развитие и израстване на вашето дете.

– Неговата инициативност да бъде приемана и същевременно насърчавана. Ако има дефиниран емоционален център (триъгълникът вдясно да е оцветен) го учете да изчаква ден-два-три преди да действа това, което е решил, за да е сигурен, че го иска;

– Манифесторът е Манифестор когато се проявява. Добрата практика е да не го удряте през пръсти, ако темпераментът му е прекалено бурен, а по-скоро да го учите да насочва правилно тази своя сила – нека говори, твори, действа;

– Важно е да разпознава влиянието, което оказва на околните. Помагайте му да вижда, че хората не са врагове или пречка, а могат да бъдат съюзници, когато ги информира за своите намерения;

– Ако го научите да пита, предупреждава, информира или просто да ви държи в течение на неговите планове, ще сте постигнали голям успех. Това хем ще държи вас в спокойствие, защото Манифесторът е непредвидимо същество, хем ще му създава позитивни навици как да общува с другите.

И така – имате си малък лъв у дома и в голяма степен от вас зависи да му позволите да порасне за това, за което е роден – силен, влиятелен, неудържим.

За още Хюман дизайн знания и открития, скоро предстои КУРС.


Снимка на автора

За автора

Северина – организатор на събития, сърцето на общността и връзка на новите участници към света на Хюман дизайн. Автор на първата книга с истории за Хюман дизайн в света. Приветлива и динамична, с радост ще ви посрещне и въведе в общността и в знанията.