Статии

Home » Статии » Манифестор – проблеми и решение

Манифестор – проблеми и решение

Има един феномен – 99% от хората, когато научат за Хюман дизайн, възкликват: Ех, защо не съм Манифестор!


И факт. Отстрани изглежда толкова лесно – искаш нещо,
действаш – постигаш си го. Не е нужно да чакаш някой да ти помогне, не е нужно да си зависим от другите. Just do it. Това е вътрешното мото на всеки Манифестор.

Надзъртайки зад завесата обаче, дали наистина е толкова яко да си се родил Манифестор? Ако попитате някой от този тип, надали ще е съгласен с подобно твърдение. Затова нека разгледаме трудностите дори при този супермен.

Затворена и отблъскваща аура.

Когато се запишете на курс, това е едно от нещата, които ще чуете за Манифестора. Че неговото излъчване към света е „Не ме пипай. Не ме питай. Не ме безпокой. ”

Имало е случаи, чувайки това, Манифесторът да избухва в сълзи. Това звучи като някакво проклятие – като бодлив кактус или гърмяща змия. И наистина, не е далеч от реалността. Манифесторът е създаден ТОЙ да прави първата крачка, а не да бъде „розов и пухкав” в очакване на покани, въпроси и чужда инициатива.

За хора, които цял живот са потискали този свой вроден импулс за действие и проактивност, това твърдение може и да е шокиращо. Но дълбоко вътрешно всеки един Манифестор знае, че притежава сила, на която никой не може да устои. 
Сега е въпрос на време да я разпали отново и прояви в света.

Не е екипен играч.

Още една шок новина. Че кой не иска да е част от колектив или група. Как така сам? Това е стряскащо и плашещо твърдение, но нека видим позитивната страна.

Основната задача на Манифестора е да ВЛИЯЕ на околните. Това предполага, че той може да взаимодейства с група, но с цел да задейства ново събитие, проект, цел. Да даде този начален СТАРТ, който да задвижи колелото.

Ако остане дълго и продължително в процеса обаче, захващайки рутинни дейности, силата на Манифестора започва да се изчерпва и другите да му се качват на главата.
Затова правилната стратегия е: появява се за малко, дава импулс и активизация и се оттегля. От там насетне има достатъчно много Генератори и Манифестиращи такива, които с радост биха развили и свършили задачите. Манифесторът не е роден да се занимава с рутинни, повтаряеми действия, а за поддръжката на всеки процес – рутинните задачи са основата на основите, която е силна страна на типа Генератор.

Потиснат

Още от най-ранно детство, всеки се опитва да пререже крилата на това дете. Защото е непредсказуемо, неочаквано и неконтролируемо. И опасно. Защото никой не знае какво ще направи в следващия момент. Затова по-добре да го сложат под похлупак, за да е поне под око и обезопасено за околните.

За жалост, след едно такова детство, повечето Манифестори губят връзка със своята изначална сила и наново е нужно да я преоткриват.

Когато ги научат да са „удобни”, а не себе си, когато ги възпитават да са „прибрани”, а не в стихията си, Манифесторите се затварят в себе си, натрупват гняв до мозъка на костите си и започват да се съобразяват с другите, вместо да се съобразяват със СЕБЕ СИ.

След тези черни краски е добре да кажем, че надежда винаги има. Колкото и потиснат и кастриран да е един Манифестор, в момента, в който разбере и преоткрие своята мощ, нищо не може да му се опре. Достатъчно е да започне да си позволява да се проявява и да наблюдава въздействието си върху околните. От там като един истински лъв започва да се позиционира в средата си. Лъв. Не овца. Лъв.

Съпротива

Манифесторът е човекът, който среща най-много съпротива в живота. И това е поради една основна причина. С времето се е научил, че е по-добре да премълчи пред другите и да не дава обяснения. По-добре нищо да не знаят, отколкото да му мушнат пръчка в спиците.

Да, обаче не. За околните Манифесторът е затворена книга. Никой, НИКОЙ не може да прочете и разбере какво му е на един Манифестор отвътре, ако той сам не реши да сподели и разкаже.

Когато мълчи, Манифесторът автоматично създава съпротива и напрежение в околните и те, особено ако са Генератори или Манифестиращи Генератори, се наежват и застават в отбранителна позиция. Страх ги е, притесняват се от невидимото въздействие на Манифестора. Това често води до желание в околните да го контролират, ограничават и саботират. Мълчанието не е злато!

Обратно. Когато заговори, един Манифестор се разкрива и другите разбират, че той НЕ е страшен.
Напрежението спада и вариантите са два:
Или всички се отдръпват и му правят път
Или се намират хора в готовност да му съдействат

Онези, третия вид, които въпреки предупреждението не се отместват от пътя, сами носят отговорност за себе си и живота си. На никого не пожелавам да има гневен Манифестор пред себе си, още повече, който е предупредил за намеренията си и не сте се отместили от пътя му. Няма нужда да се обяснявате, достатъчно е да предупредите хората, които ще бъдат засегнати от решението/ действието ви. Толкова е просто.

Покой

Ако живее живота си и себе си, Манифесторът прилича на дзен монах. Нищо не може да го обезпокои, живее в пълен мир и хармония.

Когато пък реши да действа, става самурай. С един-единствен удар постига моментално целите си. Тук няма излишни хаотични действия. Всичко е премерено, всичко е право към целта. Ефективност. Увереност. Точност. Право в десетката. Това е Манифесторът.

Ако сте от този тип, вие сте главният герой на своята сцена на живота и всичко, което искате да случите, е във вашите собствени ръце. Не сте решили, не сте го направили. 

Бонусът е, че може да наблюдавате кои хора естествено ви приемат и харесват, и кои просто не издържат на влиянието ви. Вторите нямат място в живота ви, така че не съжалявайте, ако отпаднат по някое време.

Ако пък познавате Манифестор, дайте му свободата той да води. Нека той задава тона и той прави първата крачка. Оставете се той да води танца, ще се изненадате какви прекрасни резултати може да даде това. Да имаш Манифестор за съюзник е незаменимо – това е голяма сила, която може да случи неща, които никой друг не е в състояние да свърши.

Усмивки и приятно изследване на своето себе!
Ако системата вече ви заинтригува, скоро наближава курс по Хюман дизайн.


Снимка на автора

За автора

Северина – организатор на събития, сърцето на общността и връзка на новите участници към света на Хюман дизайн. Автор на първата книга с истории за Хюман дизайн в света. Приветлива и динамична, с радост ще ви посрещне и въведе в общността и в знанията.