Статии

Home » Статии » Лесни насоки как да се отнасяш с детето Генератор

Лесни насоки как да се отнасяш с детето Генератор

Привет!
Ако твоето дете спада към типа Генератор или Манифестиращ Генератор, следващите редове са за теб. Преди да прочетеш тази статия обаче, ти препоръчвам да започнеш първо с тази, за да видиш поне отчасти, как функционира Генераторът като цяло.


И така! 
У дома имаш една малка ядрена централа – детето Генератор/ Манифестиращ Генератор, е детето с най-много ПОСТОЯННА енергия. Т.е. то е устроено всеки ден да се събужда с ново количество енергия, която чака да бъде вложена в нещо.

Да започнем със съветите как да не подхождаш към твоето дете или грешките, които родителите често допускаме от незнание.

Командите НЕ работят за детето Генератор

„Оправи си стаята!“
„Изхвърли боклука!“
„Напиши си домашните!“

Те просто не дават ефект, а дори по-лошо – разрушават детето Генератор. Да, правилно прочете – когато заповядваш на малкия човек, дори за неща, които се подразбират, му правиш много лоша услуга и го обричаш на неудовлетворение за цял живот.

Заспива се в 21 часа и нито минута по-късно

Това НЕ работи, ако детето НЕ се е изразходило. Т.е. ако има все още налична енергия в себе си, дори да го сложиш (насила) да си легне в точно определен час, има вероятност то да се върти, да има лош сън, да не се наспи и да се събуди на сутринта недоволно.

Да го караш да е инициативно

„Отиди се запознай с това детенце!“, „Бъди по-общителен!“, „Отиди до продавачката и купи еди-какво-си“ и т.н. Карайки детето си Генератор/ МГ да е проактивно, ти не го правиш супергерой, каквато вероятно е скритата ти цел, а го пълниш неволно с комплекси, как то не може да се справи с живота и с хората.

А сега нека видим как може да бъде.

Няколко прости и съвсем изпълними съвета, които не само ще преобърнат живота на твоето дете в положителна посока, но има силна вероятност да подобрите взаимоотношенията си, да го видиш как естествено се разгръща като човек и личност, и да се радваш на повече хармония у дома.

Нека първо накратко да видим какво представлява детето Генератор. Представи си, че в твоето дете живее още едно същество. Това същество е нещо като втори мозък, който е предназначен да помага на детето да взема най-правилното решение. Ако оставиш детето си да е максимално естествено, ще видиш, че то си има съвсем органична връзка с този втори мозък.

Ако понякога като го питаш то ти отговаря „мучейки“ с: „Ммм“, „Мхммм“, „Ъ-ъъ“, може само да се радваш. Това е ясен показател, че детето ти отговаря от своята истинска същност – от своя корем.

Ако се опиташ да го „цивилизоваш“ и да го научиш да отговаря възпитано с думички, а не със сумтене, грозиш да го „кастрираш” и да му отрежеш корените – тези, които го захранват с жизненост и от които то черпи, и цял живот ще черпи сили. Затова най-доброто, което би могъл да направиш е да се вслушаш (най-добре се вслушвай) в тези „сакрални” звуци, вместо да ги санкционираш, а пък ако самият ти си Генератор или МГ, може да се поучиш от своето дете, как да се завърнеш към корените си.

Когато едно дете се появи на бял свят, то е абсолютно чисто и натурално. Впоследствие ние, като родители, започваме да го „възпитаваме“ и оформяме като личност, така както ние смятаме, че е редно. Понякога го правим умишлено, понякога абсолютно несъзнателно. От най-добри чувства често нанасяме травма или комплекс на детето и после се чудим защо то не е щастливо.

Предлагам ти да прочетеш следващите няколко съвета и да пробваш поне един от тях. Да наблюдаваш какъв ефект ще има. Да не бързаш със заключенията, просто да дадеш време и да следиш какво се случва.

Детето е като един лакмус и много бързо ще се промени, ако промениш подхода към него. Важно е да се отбележи, че съветите, които следват, са приложими към всяко дете Генератор, но за конкретни специфики, качества и таланти е най-добре да се направи личен анализ за детенце или да се изкара практичен курс по Хюман дизайн. И така:

Би могъл да изпробваш вместо команди, да ЗАДАВАШ на детето си затворени въпроси. Затворен въпрос означава, че може да се отговори само с ДА или НЕ на него.

Примери безкрай:
– Искаш ли да вечеряш? Гладен ли си?
– Искаш ли да ядеш пица или предпочиташ салата/ супа/ омлет…?
– Искаш ли да излезеш/ искаш ли да излезеш с колелото/ да потичаш/ до парка/ на разходка/ до магазина?
– Искаш ли да рисуваш?
– Искаш ли да танцуваш/ пееш?
– Би ли ми подал купичката? (вместо „Подай ми купичката!)
– Би ли си оправил стаята/ леглото/ бюрото?

Започва ли да се изяснява идеята? Да превърнем цялата комуникацията с детето не в заповеди, а в предложения, така че то да има избор.

Много е важно да се избегнат манипулациите и задаването на въпроси с очакване. Би могло съвсем естествено да попиташ, без натиск и без предварително очакван отговор – даваш свободата на детето си и просто наблюдаваш ефекта.

Когато има нещо свръх необходимо, което е нужно да се направи, а детето не откликва, може да вмъкнеш креативност във въпроса, но не натиск. Да речем, детето отказва да се къпе, а е наложително. Много е вероятно следното да сработи:

– Искаш ли тази вечер да се изкъпеш с любимата си играчка?
– Искаш ли тази вечер да ти напълня ваната/ легена и да се къпеш вътре?

Ето по този начин няма натиск. Има заигравка.

Лесно е! Само с една простичка стъпка и ще забележиш разликата. След това осъзнаваш, че НЕ е нужно да буташ детето и да се изнервяш, то да свърши нещо. Когато детето Генератор откликне, то само си свършва задачата, че даже е и щастливо накрая.

Сън. Ако срещаш затруднения с приспиването, е важно да провериш – това дете изразходило ли си е енергията?

Доста често му е нужна просто една бърза обиколка около блока или да се натича в близкия парк и ще имаш едно спящо ангелче у дома.

Ако детето ти е Манифестиращ Генератор, ето още един коз – преди сън много би се успокоило, ако си завърши деня в легнало положение с нещо любимо – да почете книжка например. Манифестиращият Генератор често има нужда от подобен ритуал преди сън, докато чистият Генератор може дори прав да заспи, когато „батерията му падне”.

ВАЖНО! Таблет или друг светещ екран в никакъв случай не се препоръчва преди сън, защото прави обратен ефект – превъзбужда сетивата и дори да се е изморило физически, има шанс детето пак да се ококори и превъзбуди.

Определено не те съветвам да правиш детето си СУПЕРГЕРОЙ, като го караш да бъде проактивно

Или с други думи, ти вече имаш един супергерой у дома – вместо да се опитваш да го вкараш в образ, който според теб би му паснал, не е ли по-добре да откриеш неговата вродена суперсила и да я използваш на макс?

За целта може да приемеш, че детето ти НЕ е инициативно, а рецептивно.

Т.е. има нужда от външен стимул, за да се задейства. Затова вместо да го буташ да е „общително“ и да прави то първата крачка към непознати, най-правилно е да го попиташ „Искаш ли да се запознаеш с онова детенце?“. Ако ти каже НЕ, повече не натискаш. 

Страхуваш се, че ще остане затворено и необщително дете?

Съвсем спокойно може да изхвърлиш тези предразсъдъци в кофата и да дадеш свободата на детето, само да усеща и да избира какво иска да прави, и с кого. Ако му позволиш тази хармония, посредством затворени въпроси и свободата да каже НЕ когато усеща, че не иска – сам ще станеш свидетел на трансформацията и израстването на малкия човек.

Генераторът – това е една гъсеничка, която минава през какавида, за да се превърне в пеперуда. Не е необходимо да се опитваш да извадиш какавидата преди да е готова, защото рискуваш да остане с неподвижни крила. Ключово е да бъдеш търпелив към детето Генератор и да му даваш времето, което му е нужно, за да се развива. Когато то откликне на своето си нещо, в тази област може да стане несравнимо! А ти ще си горд и доволен, че си открил поне един от неговите таланти.

Успех! Ако си жаден за още Хюман дизайн знания, скоро предстои КУРС.


Снимка на автора

За автора

Северина – организатор на събития, сърцето на общността и връзка на новите участници към света на Хюман дизайн. Автор на първата книга с истории за Хюман дизайн в света. Приветлива и динамична, с радост ще ви посрещне и въведе в общността и в знанията.