Статии

Home » Статии » Какво е Хюман дизайн?

Какво е Хюман дизайн?


Хюман дизайн е знание за механизмите, които управляват човешкия живот. Система, която дава задълбочено разбиране за различията между хората, причинно-следствените връзки между вродените ни качества и влиянието ни един върху друг.


А в последователността решения – действия – резултати системата работи на ниво причина. За всяко решение има причина, нещо, което стои зад него и ни мотивира да изберем точно това. С Хюман Дизайн можем да разберем кои са причините да правим един или друг избор в живота. 

В системата на Дизайна основният фокус е върху решенията. Според личния дизайн на човека можем да определим дали решението идва от същността и автентичността или от наложени отвън модели, навици, и умствени представи, за това как трябва да си живеем живота.

В ежедневието решенията ни са почти невидими. Скрити от другите в онази тайна част от нашия живот, която остава „зад паравана“ – толкова лична и интимна.

Решенията често се случват без дори да осъзнаваме, просто защото смятаме, че това или онова не е важно. Разделяме ги по значимост според представите си, а накрая се оказва, че това, което толкова време сме обмисляли, в последствие се оказва неадекватно, а онова „излишното“ е било решаващо за целия ни живот.

Основното послание на Хюман Дизайн е за способността на всеки човек да взима решения, съобразени с неговата различност и даващи възможност да реализира себе си – без да се сблъсква със съпротивата на обществото.

В противовес на разпространеният начин да взимаме намислени решения, на база представите ни за света. Представи, които са оформени от обществото, литературата, филмовата индустрия и пропагандата на „модерни“ или „традиционни“ ценности, които често нямат нищо общо с това кои сме в действителност.

Едни и същи представи във всички глави, които ни карат да се движим по едни и същи маршрути, по едно и също време, блъскайки се като животни в преследване на прехрана.

Между моркова и пръчката, както се казва. Страх от загубата и алчност, която ни кара да преследваме имагинерни цели, поставени от социалната пропаганда на времето, в което живеем. Страхът от болката, който ни води към още повече болка и алчността „да не изпуснем нещо“, което най-често не ни е нужно. Това са двете крайности управляващи решенията на „нормалния“ човек. Този, който не познава себе си, който не знае за какво е роден, който не знае от какво има нужда същността му.

Живеем в общество, в което всеки човек се опитва да пасне в средата си с цената на компромиси, на които ни учат от деца. От деца авторитетите ни обучават какви трябва да бъдем, как да се държим и какви решения трябва да взимаме. И така повечето хора стават жертви на представите какви трябва да са техните решения в живота.

Ще следвам този и този път, защото…“ „Ще направя така и така, защото…“ Зад всяко решение стои някакво обуславяне, което сме получили от родителите, връстниците, авторитетите в живота ни. Решения, които трябва да можем да обясним на другите – „Правя така, тъй като…“ Защото не е удобно за останалите да правим „необясними“ неща.

И така живеем живот, в който всичко трябва да е „обяснено“. И се обясняваме на себе си, на околните, на ехото на родителските гласове в главата. И никой никога не ни е учил как да взимаме решения като себе си. А не като някой друг, който се харесва на останалите в нашия живот.

Търсите ли обяснения за вашите решения?  А близките ви изискват ли такива обяснения от вас?

Вярвай в себе си!“ „Бъди себе си!“ „Взимай решения за себе си!“ – все прекрасни пожелания, но за повечето хора това себе си е просто една абстракция и набор от представи, трупани с времето.  „Аз съм Петя„. „Аз съм Програмист„. „Аз съм красив/ грозен„. „Аз съм …„- това са все наши представи и умствени описания, които изникват, когато опитваме да се представим пред света. Не само, че са субективни, но и често са заблуждаващи и ни отклоняват от нашите естествени качества, които могат да ни дадат предимство в живота.

Всеки човек естествено се учи от малък да се идентифицира с други хора, различни роли, поведение, качества на околните, получава обратна връзка – „Ти си такъв и такъв„. Така изгражда себепредстава, която е много различна от това какви сме в същността си, какви сме родени да бъдем в този свят. 

И така, поглеждайки се в огледалото, всеки има мнение за това какъв е, какво в него му харесва, какво не обича и не би искал да вижда в огледалото. Мнение – често плод на болезнен опит и отхвърляне. И всичко това е градено с години – родителите са ни казвали какви сме. „Как може да си такъв? …“ – от връстници или авторитети сме чували. „Абе ти тъп ли си?“ – когато сме правили нещо, което околните просто не харесват.

Или сме чували подобни неща от чужди диалози и сме правили изводи какви трябва да бъдем, за да паснем в компанията/ семейството/ обществото, за да бъдем приети и да получим достъп до ресурси, контакти, пари, възможности. И така се „раждат“ два типа възрастни – едните започват да доказват колко добри хора са – „Аз се съобразявам с всички правила!“ Други избират пътя на лошите – „Не ми пука за другите, искам всичко на всяка цена, за мен няма правила!“

Повечето системи за личностно развитие са фокусирани върху „правилните действия“, върху преследването на цели, резултати, постижения.

Но ако в основата си решението е неподходящо, в последствие се озоваваме в ситуация, от която се опитваме да се измъкнем, вместо да се отпуснем и насладим на преживяването. И цената, която плащаме е състоянието, в което живеем живота си.

Някои хора живеят в здраво, удовлетворяващо и богато вътрешно състояние, а други (повечето), страдат от решенията си и от това, че се налага да правят куп неща, които не пасват на тяхната същност – работят работа, която не им пасва, живеят на място, което не им пасва, влизат в отношения, които  не им пасват, но често вече е късно и се налага „просто да продължаваме“. Чувстват се зле – разочаровани, недоволни, обидени или гневни на себе си, околните и живота като цяло. И така започват да играят в древния сценарий на насилник и жертва. 

Така става, когато ориентирите ни за взимане на решение се намират извън нас. „Доктор Петров казва, че за да…“ „Стив Джобс казва, че за да…“ „Баща ми казва, че за да…“ Повечето хора са изгубили връзка със себе си и следват външни предписания на авторитети, които са успели да заемат място на личната и обществената сцена. Авторитети, които често са тотално различни от тях като вътрешно устройство – психическа и физическа издръжливост, структура на мозъка, тип емоционалност, волеви качества, мотивация…

Тези външни авторитети се възползват от нашите нереализирани желания, които често пак са създадени от някакъв външен пример и социална пропаганда. „За да си щастлив, трябва да направиш…“ – така и така.

Заради недоволството от живота си, човек е склонен да следва някой авторитет, който му обещава щастие някъде там, напред в бъдещето. Не лично на него, разбира се, а на всичките си последователи. Не по индивидуален път, а следвайки общи съвети, насоки, модели. „10 съвета как да..“ „Правилата на еди-кой си за..“  „Прави така и ще стигнеш до щастието„. Обещават достъп до „светлото бъдеще“, ако следвате техния път, срещу определена цена, разбира се.

Е, да, но историята показва, че в живота винаги успяват единици, никога – масата. И не защото някой им е казал какво трябва да правят. А защото сами са открили как със своята различност и лични заложби да се реализират на сцената на живота. И много от техните открития са чудесни и полезни… Но само за определен тип хора – такива като тях. Такива, които по природа се доближават до техния набор от вродени и придобити, по личния път уникални характеристики.

Ако имате дизайна на Тръмп, можете да се учите от Тръмп и да успеете – казано с думи от Хюман Дизайн. Но ако имате дизайна на Салвадор Дали и се опитвате да живеете като Тръмп – животът ви ще се превърне в едно голямо разочарование – от себе си, от времето, от хората, които не ви разпознават в тази роля, просто защото тя не ви отива, от безкрайната съпротива, с която трябва да се борите, за да живеете като някой друг. Ето така гледаме на човешкия живот в общността на Хюман Дизайнерите. Това не значи, че трябва да взимаме решенията каквито са взимали други хора, но е полезно да знаем за кого, какви начини работят и водят до успешни резултати. А за решенията, Хюман Дизайн предлага уникален подход, но за него по-късно.

Хюман Дизайн казва – всички сме различни. И това, че някой е успял да стигне до някъде по някакъв начин не значи, че другите минавайки по неговите стъпки ще постигнат този резултат. Повечето няма да успеят.

Примери – безброй. Например в спорта. Милиони по целия свят тренират, а единици обират лаврите. Светлините на прожекторите са върху тях, а парите, които печелят ги правят част от елита на света. Заради това повечето спортисти се опитват да правят точно като тях, за да стигнат тяхното ниво. И разбира се – не успяват.

Успехът е винаги индивидуален. А недоволният, неуспешен и болен човек е перфектният потребител на „възможности да станеш щастлив“. Двигател на икономиката и роб на външните авторитети.

Хюман Дизайн ще разочарова последователите на „Всеки може всичко, просто го мързи.“ Които си затварят очите за това, колко хора си поставят ежедневно цели, които не са в състояние да постигнат, просто защото нямат вътрешния ресурс за това. Колко разочаровани от живота хора избират да работят работа, от която няма никакъв смисъл, само и само „да свържат двата края“.

С Хюман Дизайн ние можем във всеки момент да разберем дали нещо ще е естествено за нас или ще трябва „да се изкълчим“, за да го доставим. 

Хюман Дизайн е ценна система, която ни дава ключове. Ключовата информация за това, по какво се отличаваме от останалите и на какво в същността си да се опрем, за да достигнем до нашия личен успех, удовлетворение и положителни резултати в живота. Система, която ни показва от какво е необходимо да се освободим и на какво да наблегнем, за да си влезем в живота по мярка.

За един щастието е на сцената, под светлините на прожекторите и вниманието на медиите. За друг е зад затворените врати на личния му дом, в уютната атмосфера на близки хора, без излишен шум и отвличащи фактори. Един е роден с излишък от енергия и като състезателен кон има нужда да препуска през живота на бързи обороти или да движи огромни проекти. А друг има нужда да потъне в изпипване на детайлите чрез бавен, последователен труд върху произведение на изкуството. В личната ви Хюман Дизайн карта всичко това вече е записано.

Няма универсален модел за постигане на щастие, успех, удовлетворение, който да важи за всички или дори за повечето хора. Резултатите и успехът са ценни, когато се чувстваме добре в кожата си, когато сме в кондиция и имаме вътрешното спокойствие, че знаем как да се справим с предизвикателствата в живота.
И това винаги е индивидуално.

Ти и само ти. Живееш ли живот по мярка или е прекалено тесен, широк, бавен, бърз, монотонен или неустойчив животът ти?

Истината е, че никой отвън не може да ни каже къде са подходящите за нас условия или обстоятелства и какво трябва да изберем, за да сме щастливи. С Хюман Дизайн всеки се учи да намира отговорите в себе си, защото всичко, което системата ни показва е тук и сега, в нас, и можем да го наблюдаваме ежедневно.

Нищо ново не чух, това вече го знам“ – често срещан отговор на човек, който за първи път се среща със системата. Вие го знаете, но откъде го знае човек, който за първи път ви вижда? Не е ли странно? Изкуството за разчитане на картата се учи с години, за да може Анализаторът да ви предаде как сте устроени да живеете пълноценно в този свят. Да, има такава професия „Хюман Дизайн Анализатор“ и малцина са родени да станат такива специалисти. Но от друга страна Хюман Дизайн е за всички. Всеки може да получи информация за своята същност и да разбере ключовете, които ще му помогнат да заживее пълноценно живота си.

И колкото и човек да казва – „Аз вече познавам себе си„, тук магията е в друго – въпреки, че знаем за много от нашите вродени характеристики, реални нужди и предпочитания – ние не ги смятаме за достатъчно важни.

Не се ценим с други думи, не ценим това, с което сме родени, постоянно преследвайки това, което виждаме в живота на другите, изпускайки това, което ни е „пред носа“.

Не сме си интересни, не се харесваме и не се уважаваме. Показват го резултатите от изборите ни в живота и най-вече това как се чувстваме през повечето време. Със ставането сутрин сме готови да направим поредния компромис, неглижирайки потребностите на тялото, усещанията и интуицията си. Всичките ви реални потребности са вече записани във вашия дизайн и ако решите – винаги можете да намерите отговорите там.

Истинският ни избор и отговорност са винаги част от нас, те са вградени в същността ни. Ако сме непостоянни и креативни по природа – тази креативност и подвижност ще е нашият принос към света. Това е, за което можем гордо да носим отговорност пред останалите. Ако сме по природа отговорни, лоялни и стабилни – ще можем да го предадем и на останалите в нашия живот.

Но ако сме непостоянни и се опитваме да имитираме стабилност – от това ще страдаме както ние самите, така и хората, които подвеждаме с обещанията си и фалшивия образ, който създаваме, за да се харесаме – на тях, на себе си, на авторитети в живота ни.

Проблемът е, че изневеряваме на природата си и следваме неподходящи за същността ни модели. Дали сте креативен „откачалник“ или хитър бизнесмен се вижда в Хюман Дизайн картата ви и опитните дизайнери могат с лекота да разберат какво да очакват от вас.

Човешкият живот е един постоянен обмен, в който стабилният осигурява стабилност, креативният – нестандартни решения, а роденият да управлява – носи отговорността на всички в системата да им е добре.

Страданието идва от това, че повечето хора претендират за неща, които не са присъщи на природата им и така заемат място в обществото, което не е подходящо за тях. Ние не познаваме и не приемаме себе си, не приемаме, че не можем като някой друг, от там започват компенсациите и погрешните решения. Доказваме, че можем неща, които се очаква да можем, но които не ни носят удовлетворение.

Всеки може да е отговорен само за това, което наистина е част от неговата същност, а не е наложено с насилие върху себе си и „трябва“ да се поддържа, за да пасне. Хюман Дизайн ни показва онези вътрешни ориентири, които при всеки са различни и на които можем да разчитаме, за да взимаме подходящи спрямо себе си решения.

Решения по мярка, а не компромиси, водещи до натрупване на недоволство. Като това себе си винаги е факт, а себепредставата е просто изградено мнение, което с времето и опита се променя.

И кое е най-важното, което трябва да знаем за себе си и което Хюман Дизайн може да ни покаже? Кои са тези важни неща, според вас?

След много наблюдения, обсъждане на казуси на наши клиенти и курсисти сме стигнали до извода, че това са:

1 В кои области от живота не сме екипирани по природа да се справяме самостоятелно, имаме нужда от подкрепа, съдействие и вместо да се нагърбваме с отговорности, е добре да се научим да делегираме?

2 Кои качества взимаме „назаем“ и кои са ни вродени, и винаги носим със себе си, независимо с кого сме в момента. За какво реално сме родени да носим отговорност и кои отговорности не са за нас?

3 Как влияем на околните с присъствието си и защо хората реагират по определен начин точно на нас, а на някой друг, по съвсем друг начин? Защо едно и също действие или изказване се възприема по тотално различен начин от околните, в зависимост от кого идва?

4 Защо и какво се променя в нас, когато общуваме с другите хора? Например, решаваме едно, но в тяхно присъствие сме склонни напълно да променим решението си.

5 Какво да направим, за да започнем да взимаме решения в своя полза, а не в обществена, семейна или в полза на партньори, роднини и шефове. На какво да се опрем в решенията си, за да сме доволни от резултатите?

Това е малка част от ключовите въпроси, на които системата може да ви отговори. Има още много отговори, които можете да получите от Хюман Дизайн, ако задълбочите познанията си в тази изумителна система за себепознание. Първа стъпка за това е тук.


Снимка на автора

За автора

Константин – един от най-добрите преподаватели по Хюман дизайн в света. Води лекции проникновено и превежда сложната материя на лесен и достъпен език. Невероятен талант и брилянтен ум, Константин разказва увлекателно, с много примери и истории от живота, така че Хюман дизайн да може да се приложи във всеки живот и във всяка ситуация.