Статии

Home » Статии » Финансите според Хюман дизайн

Финансите според Хюман дизайнИма една тема, която е извечна. Каквото и да прави-струва човек, в един момент опира до въпроса – какво да правя с финансите в моя живот?


Основната дилема обикновено е: Да правя това, което обичам или да правя това, което ми носи приход? И двете неща често изглеждат като олиото и водата – напълно несъвместими.

Предлагам да хвърлим един поглед на тази толкова любима и интересна тема – парите в живота ни. Тази въртележка между тревогата как ще изкараш за този месец и еуфорията, когато дойде заплатата/ хонорара/ прихода в джоба.

В Хюман дизайн има един център, който е нарочен за материалното благополучие, финансовите потоци и изобщо боравене с ресурсите. Нарича се Его център и е най-малкото червено триъгълниче, разположено там, където е сърцето.

И сега – независимо от това дали вашето Его е оцветено или бяло, това не е никаква гаранция дали ще сте бедни или богати. Защото животът ви не се определя само от бодиграфа, а от средата, родителите, обкръжението и възпитанието ви.

Затова нека оставим настрана белите кахъри – „Ех, защо моят Его център е бял” или „Моето Его е дефинирано, но аз пари в живота си не виждам” – и да разгледаме как бихте могли да се възползвате от своите дадености, за да се отпуши тази сфера от живота ви.

И така, ако вашето Его е отворено…

Когато имате отворено Его, това значи – Easy come, easy go. Или парите лесно идват, но и лесно изчезват от живота ви. По всяка вероятност имате широки пръсти и понякога неусетно излизате с няколко торби от магазина, макар изобщо да не сте планирали да пазарувате.

Друг път давате пари за неща, които се оказва, че са напълно излишни или безсмислени. Но може да се окаже, че сте и толкова пестеливи, че дори не си позволявате елементарни неща, само и само да има „бели пари за черни дни”.

Как е възможно – вероятно ще попитате – да има и трите характеристики тук? Не се ли блъскат? Отговорът е съвсем прост.

Представете си, че белият Его център е бял лист хартия. И от раждането на човек върху този лист започват да пишат. Пишат родителите. Бабите и дядовците. После съучениците. Учителите. Приятелите. И в един момент човек се опира изцяло на това, което е научил за финансите, без значение дали тези модели са погрешни, неподходящи за него, неадекватни за времето и т.н. 

А цаката е да не спира да учи в тази област, да не си налага сам ограничения, да бъде адекватен. Но да видим как това се проявява в конкретни примери.

Ето няколко съвета към отвореното Его:

1 Делегирайте

Да. Точно така. Ако боравенето с финанси ви натоварва, ако вместо да се зареждате, се чувствате изтощени да правите сметките за седмицата, защо не се кооперирате? Да поверите семейния бюджет на вашата половинка например, след синхронизация помежду ви –  това може да ви разтовари от излишно и ненужно бреме и да ви отвори нови хоризонти.

2

Ако сте фрийлансъри- съветвайте се

Със свои близки относно цената, особено ако ще продавате своя труд. Помолете ги те да ви оценят, искайте няколко различни мнения, най-добре от хора с дефинирано Его. Нека другите да ви оценят, не се борете със нестабилната си самооценка, която ту лети в облаците, ту е на метър под земята.

Когато веднъж се договорите на дадена цена с клиент и приключите проекта, стремете се след това да НЕ сваляте тарифата си надолу. Може да продължите да работите на вече фиксираната цена или на по-висока, но не се подценявайте и не правете компромиси с тарифата си. Ще видите сами, че когато пробвате този алгоритъм, ще ви олекне от безкрайното неудобство каква цена да кажете следващия път.

NB! Още един трик в тази връзка. Ако все пак изпитвате затруднения да кажете цената за своя труд пред нов клиент, помолете го той да ви предложи възнаграждение. Нека от него дойде офертата. А вие вече имате готовност и лесно ще прецените как ви оценява човека. Най-добре да не падате под цената, която веднъж вече сте изработили успешно.

3

Внимавайте с обещанията

Отвореното Его има склонност да се подценява и по тази причина често обещава и прави повече от другите, за да се докаже, че и то струва. Няма нужда!

Освободете се от това сами да се товарите с отговорности и обещания. Забелязали ли сте, че веднъж като дадете необмислено обещание, след това вместо радост, то по-скоро ви тежи.

Така че може да си въведете навика преди да дадете каквото и да е обещание, да броите до 1001 – когато отложите във времето, натискът да покажете, че и вие струвате, намалява и може да изчезне дори.

Обърнете внимание: по-добре да замълчите и нищо да не обещаете, вместо да дадете обещание, което да случите с цената на много (излишни) усилия и нерви или пък изобщо да не свършите.

4 Ако генерално имате проблем във финансово отношение, има две възможни причини.

* Заобиколени сте от неправилните хора, които не ви ценят, не ви подкрепят, не ви разпознават. Които не връщат в замяна това, което вие раздавате от себе си. Това важи и за шефовете ви, да.

* Имате неправилно отношение към хората около вас. Не умеете да давате добавена стойност, не умеете да се кооперирате, не умеете да се възползвате от възможностите. Тук основният проблем вероятно е раздуто Его, което ви пречи да получавате от живота.

„Лечението” е просто – когато сте с други хора, особено с дефинирано Eго, вместо да се съревновавате с тях и да се „перчите”, вижте как вие може да сте им от полза, от какво имат нужда, как може да им съдействате. Пробвайте да сте една идея по-алтруистични и наблюдавайте ефекта.

5

Не сте самотен остров.

Дори да сте рядък случай на Манифестор с единична дефиниция, пак парите са свързани с хората във вашия живот.

Парите са кръвта на земята и тяхното получаване е в баланс с това какво вие давате на света. Ако не получавате достатъчно, значи ревизирайте какво излиза от вас като продукт и благо към хората. 

Ако сте Генератор без финанси – дали работите правилната за вас дейност? Ако пък имате финанси, но те са в резултат на мразена от вас дейност – дали не е време да кажете СТОП на компромиса? Здравето е не по-малко важно от финансите, а най-добре е двете да са в баланс.

Ако сте закъсал Прожектор – изчаквате ли покана от живота или работите като вол, за да се издържате? Имате ли правилните съюзници в живота?

Ако сте Манифестор – вероятно сте потънал в рутина и не делегирате. Силата ви е в сритването на задници (образно казано), не в бачкането от зори до мрак. Най-правилно е да видите кои хора откликват на идеите и предложенията и смело да им делегирате задачи, а за вас да оставите това, което за тях изглежда невъзможно.

Рефлектори, при вас може да е най-просто – сменяте средата, сменя се всичко. Може да попитате хора с дефинирано Джи за посока, за да видите накъде духа вятъра и кое ви резонира на вас.

Всичко описано дотук е общо, защото колкото хора има на земята, толкова различни карти и съдби. Само зачекнахме най-горния пласт на темата за парите, но тя е много голяма и за всеки човек започва да става по-конкретна.

Очаквайте втора част по темата за Финансите при дефинираното Его.

Ако Хюман дизайн вече ви е докоснал и сте готови за приключението, започваме през ноември.
По време на курса, който предстои, ще разгледаме както темата за парите, така и всички други важни теми в живота: здравето, връзката с другите, интимността, работата, любовта, творчеството, адреналина и още много през призмата на Хюман дизайн. Чакаме ви тук.


Снимка на автора

За автора

Северина – организатор на събития, сърцето на общността и връзка на новите участници към света на Хюман дизайн. Автор на първата книга с истории за Хюман дизайн в света. Приветлива и динамична, с радост ще ви посрещне и въведе в общността и в знанията.