Статии

Home » Статии » Дефинираните центрове в Хюман дизайн

Дефинираните центрове в Хюман дизайн


Каня ви да направим кратък обзор на 9-те центъра в бодиграфа (картата) на Хюман дизайн. Какво е важно да знаем?


Всеки един център отговаря за различна сфера от живота ни и притежава различни супер-сили.

В Хюман дизайн няма термини добро и лошо. Т.е. дали даден център ви е оцветен (дефиниран) или отворен (бял) не характеризира това като позитивно или негативно. Важното е как вие, с тези дадености (наборът от карти, които Животът ви е раздал от своето тесте) действате в света. Защото съгласете се – няма как да сравним дали малкото спортно Порше е по-добро или лошо от кемпера с пълно оборудване. Те просто са РАЗЛИЧНИ превозни средства и са създадени за различни задачи. Така сме и ние, хората – с разнообразни и цветни дизайни, всеки един уникален и неповторим и всеки важен за общото цяло.

И така. Започваме от долу на горе, с дефинираните центрове в картата ви.


КОРЕН

Имате си един резервоар, пълен с гориво, което се задвижва чрез натиск и генерира напрежение. И този резервоар е хубаво редовно да изпразвате, в противен случай застоява и започва да създава проблеми.

Имаше един израз „да претакаме зелето”. Коренът е това зеле, което има нужда да се претака. И това се случва с движение.

Дали ще е тичане, разходка, колело, танци, скачане – вие избирате това, което ви е приятно. Важното е да има раздвижване. Ако един корен дълго време стои без да помръдва, горивото в него „се вкисва” и това води до депресия. Също така и до задържане на течности, а от там – уголемяване на задните части и краката. Един нераздвижен корен е страшна гледка – като вкопан в земята, не можеш го помести. А около него се носи тежка и потисната енергия. И колкото повече стои и не мърда, толкова по-трудно му е да се задвижи.

А знаете ли кое е най-мотивиращото за един дефиниран корен да се надигне?


Крайният срок

Когато наближава сюблимният момент и часовникът тиктака последни дни, часове, минути, коренът се превръща в Спиди Гонзалес и може да изоре цялата купчина задачи, отлагана с месеци, за нула време. Петилетката за три години. Горко само на хората около него, защото такава фурия е свръх-напрягаща за всички отворени корени, които поемат напрежението и се ускоряват излишно.


ЕМОЦИИ

Ах, какъв център! То смях ли е тук или дълбока печал?

Емоциите (или още Слънчев сплит) е най-колоритният център в картата. С тези хора няма скука! Те са нон-стоп на въртележката – нагоре, надолу, нагоре и така през цялото време. Веднъж ще са горе на черешата, кеф да си общуваш с тях, в друг момент ще са криви и намусени, и само две приказки да размениш с тях, може да ти скофтят целия ден.

А има ли причина за тази променливост на настроението?
Не!

Няма външна причина (макар те да я търсят), която да причинява доброто-лошото настроение. Емоциите са плод на заложена от раждането биохимия, която определя как и кога емоционалната вълна ще се движи нагоре или надолу. Настроения, конфликти, емоционални изблици и емоционално въздействие, чрез което лесно въвличат всички в своя „филм”.  Центърът на сериозността и забавлението. Хората с дефиниран такъв център лесно получават от другите това, което искат. Тук е и емоционалният шантаж „дай ми или ще бъда кисел/лош/недоволен/агресивен.., докато ми дадеш”.

Емоциите са най-притегателният, но и най-отблъскващият център. Всеки иска да е с тях когато са щастливи, но никой – когато „не им е ден”.

Какво да правите, ако сте с дефинирани емоции? Три прости правила:

  1. Когато сте в ниската точка на емоционалната вълна, избягвайте среща с хора или поне ги сведете до минимум само с хора, които могат да ви разберат
  2. Когато предстои да вземете решение, дайте си време – утрото е по-мъдро от вечерта
  3. Вашата мантра е „И това ще мине, а това, което е за мен ще ме изчака”


САКРАЛ

Сокът на живота! Ако има животно, на което да оприличим Сакрала, то това е пчелата. От сутрин до вечер, посветена на своя труд, а в края на деня – с пълна кошница продукция. Работа, творчество и битовизъм – всичко свързано с редовността, създаването и поддръжката на нещата е тук.

Ако имате дефиниран Сакрал, но НЯМАТЕ енергия в живота, искате ли да проверите дали:

  1. Правите нещата, които обичате?
  2. Карате ли се (карат ли ви) насила да вършите неща, които не искате?
  3. Започнахте ли последната си дейност с отклик?

Сакралът е батерията дюрасел, която не свършва, и не свършва. Активност и почивка, изразходване и презареждане – едното не може да се случва пълноценно без другото.
Да, в края на деня е изтощена, но като с магическа пръчка на другата сутрин е отново пълна догоре. Стига нещата да се правят от отклик и усилията да са градивни.

Тук има една тайна. И тя е – когато правите нещата, които обичате, имате все по-вече и повече енергия.

А знаете ли коя е вашата мантра?
Думичката НЕ.

Точно така. Това е един от уроците ви в живота – да се научите да казвате НЕ. Дори да обидите някого, дори да не е прието така, дори да ви се струва невъзможно. Ако нямате отклик, това означава НЕ.

Когато добавите думичката НЕ в своя живот, за нещата, които усещате, че са НЕ, ще видите тотална трансформация и неочаквани обрати. Искате ли да пробвате?


ДАЛАК

Я да видим коя е метафората тук?

Представете си поляна. Пълна с цветя. Около вас зелени дървета, а птичките пеят. Наблизо ромоли извор. Слънцето грее, небето е ярко синьо, Вие лежите и се наслаждавате на чудото на живота. Изведнъж нещо прошумолява в храста, вие скачате и се изстрелвате с двеста. Оказва се мечка. Но докато тя дойде, вие отдавна вече сте горе на дървото.

Далакът е това – от една страна благосъстоянието в живота, да се чувствате добре, да ви е здравословно и полезно. От друга – да действате спонтанно, без дори да знаете защо – нещо във вас, някакъв древен инстинкт се включва от време на време и ви предпазва от опасност. За хората с дефиниран далак – вярвайте на своето шесто чувство! Тук е интуицията, тук са предчувствията и гъвкавостта в решенията. Това е центърът на здравето и баланса.

Тук е доверието в себе си и интелигентността на тялото, което най-добре знае какво е подходящо за него и какво му е нужно, за да се чувства добре.


ЕГО

„Тука има, тука нема”
Помните ли онази игра – с  три кутийки и едно топче. И един циганин върти кутийките и човек трябва да познае къде е топчето.

Егото е нещо подобно. Има нюх да открива къде е топчето. Къде е „келепира”. Кои неща си струват, кои не. Къде е облагата, изгодата. Къде си струва да се влага и къде – не.

Ако искате да направите сделка, не се пънете вие, ами пращате дефинираното Его напред да се оправя. То ще договори най-добрите условия и ще донесе взаимна полза и за двете страни. Е, ако има тройка в профила, е добре да има опит преди това, че вероятно на първа среща ще оклепа нещата. Но когато си е нароил грешките, след това няма спирачка!

Егото е центърът на волята и задълженията. Човекът с дефинирано Его има силата да изисква от другите да изпълнят поетите задължения, затова, ако трябва някой да изисква нещо от другите, е добре да е с дефинирано Его.

Резултатите в една група се повишават, когато се пови човек с дефинирано его и канала на Победителя 25-51.


ДЖИ ЦЕНТЪР

Любов ли бе, да го опишеш!
Дефиниран Джи умее да обича. И то не че полага някакви специални усилия за това. Лампата напъва ли се за да свети? Не. Така и Джито – то разпръсва любов около себе си, защото я носи и тя струи от него.

Но внимание!
Ако това Джи е израснало в неправилна среда и отношение, може да проявява другата страна на монетата – омраза. Омраза към човечеството. Към тялото си. Към себе си. Към другите..

И тук вече положението е страшно! Но не необратимо. Има ли желание – има и решение. След няколко месеца (години) в експеримента Хюман дизайн, този център се трансформира. Както и всички други.

Центърът на лидерството, на поведението и ролевите игри.

Поведението е ключът към социалния успех и за човек с дефиниран Джи е важно да намери подходящото за себе си поведение, защото в неговата природа не е да се напасва към другите, а да дава пример и да изразява идентичността си, променяйки посоката на движение за другите.

Джи-то има и още две теми – посока и идентичност, но за тях ще поговорим в някой следващ епизод.


ГЪРЛО

Говорете!
Щом Гърлото ви е оцветено, сте тук да се изразявате, да говорите, да общувате, да споделяте и да бъдете чути.

Познавам Манифестори, които не са говори за дълго време и са станали 100+ килограма. Сами (или пък от средата) са си сложили забрана за изразяване и последиците не са закъснели.

А Хашимото? Тази все „по-популярна” болест?

Лично моята статистика за хората с Хашимото ме отвежда до хора с отворено гърло, които не спират да говорят или до хора с дефинирано, които не се изразяват достатъчно. Вашите наблюдения какви са?

Да имаш оцветен център на изразяване означава, че хората ви чуват. Да, вашият глас не остава незабелязан. Само че си отворите устата и хората наострят уши. Разбира се, не всички уши са за вас, дефинираното гърло има ограничение до кого може да стигне с изразяването си. Всички  ви чуват, но в някои хора гласът ви създава съпротива, а други могат да седят с часове да ви слушат. Важното е да си намерите подходящата сцена за изява и да намерите вашият начин за комуникация – всичко това вече е зададено изначално в природата ви.

Тук е и пеенето: когато ви се пее – пейте. Тук е и комуникацията: като ви се говори – говорете. С гласа си, дори без да си давате сметка, задвижвате другите хора и вкарвате трансформация в живота.

Тук са действията и въздействието върху случващото се на сцената. Това е центърът на проявата, където невидимото става видимо.


АДЖНА

Когато ви е оцветена Аджната, това е нещо като да имате пуснат телевизор и той нон-стоп да ви говори разни неща. Не само че ви говори на вас, но говори и на хората около вас.

Ако се опитвате да правите медитация в тишина, може и да не ви се е получавало. Но това не е бъг. Просто ви е даден телевизор, но не ви е дадено дистанционно към него. И вие не може да пускате и спирате програмите по ваше желание. Това, което може да направите е просто да гледате различните предавания и да НЕ им се връзвате. Да, правилно! Нека различните ТВ водещи си говорят на различни теми, но нека това не е повод да прилагате кое да е от техните „съвети” или „насоки” в своя живот. Можете да се научите да обръщате внимание или не, но това, което се случва в ума ви е тук да бъде споделено с другите. Това е центърът на изводите, които правим, когато дълго сме разсъждавали по даден въпрос.


ГЛАВА

Вдъхновението в живота. Може и да не си давате сметка, но вие сте силно ангажиращ човек. Нещата, които ви вълнуват, започват да вълнуват и близките ви. Заразявате с мисли и някак все фокусът се върти около вашите теми.

Да си имате оцветена Глава, е като да си имате частна връзка с Бог (с Висшите сили). Отнякъде се спуска вдъхновението и вие заразявате другите с него. Шапчицата горе може да е както дар, така и прокоба.  

Мантрата ви е: „Моите мисли не за действие, а за споделяне”. И да, когато усетите, че главата много почва да ви тежи, или прекалено дълго време отделяте внимание на даден „проблем”, най-добре е да се поразтъпчете физически или си поговорите с някого.. или просто да напишете всичко, което ви хрумва в момента. Разтоварвайте тази електроцентрала от мисли. Важното е да освободите товара от главата си.

И така – това беше накратко за ДЕФИНИРАНИТЕ Центрове в картата.

Ако ви хареса и искате още по-обширно – започваме курс тази есен. ГОЛЯМ и много подробен.

36 видео урока, 4 живи уебинара, месец и половина чат с въпроси и отговори, писмени материали за всяка тема, работа в група с други търсачи.

Чакаме ви в отбора, откликвате ли? Там заедно ще изследваме тези и още МНОГО дълбини.


Снимка на автора

За автора

Северина – организатор на събития, сърцето на общността и връзка на новите участници към света на Хюман дизайн. Автор на първата книга с истории за Хюман дизайн в света. Приветлива и динамична, с радост ще ви посрещне и въведе в общността и в знанията.